Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak vyhrává boj proti koronaviru Čína, Jižní Korea či Nepál? Domácí karanténa je nesmysl!

Klíč je jednoduchý, ale Evropa včetně Čech ji nepoužívá: 1, testovat co nejvíce lidí, 2, pozitivní případy nedávat do domácí karantény ale do speciálních karanténních ubytování a 3, navrátilce do státu do karantény, bez výjimek!

Před několika dny jsem napsala naléhavý email panu prof. Prymulovi a panu doc. Maďarovi. Koronavir se vymyká kontrole, a já vím kde je chyba. Žila jsem osm let v Nepálu, a tak vím přesně proč jsem doporučila právě porovnání počtu nemocných v Nepálu a v Čechách. Malá azijská země je prvním sousedem Číny na jihu, a přesto dodnes mají číslo nemocných 1! A to i s jejich špatnými hygienickými návyky:

Pravidelně aktualizovaná mapa koronavirové pandemie od Roylab Stats [LIVE] Coronavirus Pandemic: Real Time Counter, World Map, News

 

 

Nepál má dodnes pouze jediný případ, vyléčený!

The global COVID-19 coronavirus pandemic was confirmed to have spread to Nepal when its first and only case was confirmed on 24 January 2020. 

"Rozšíření globální pandemie koronaviru COVID-19 bylo potvrzeno v Nepálu když se 24-ho ledna 2020 prokázal první a poslední případ v zemi" Wikipedia

Kde je tedy to tajemství? Nepál a Čína si pravidelně vyměňují odborníky i znalosti, a od chvíle co koronavirová infekce v Číně vypukla, Nepál se drží doporučení čínských lékařů. A to: každého příchozího ze zemí s koronavirem eskortovat vládním speciálem, pak z letiště rovnou speciálním autobusem do zvlášť připravené karanténni ubytovny na 14 dní. V případě Nepálu to byla pohodlná budova pro školení policistů. Objekt byl hlídán policií, ale karanténované studenty dostávali jídlo i internet zdarma. Opakovaně se testovali na přítomnost viru. Všichni byli pak propuštěni zdraví.

Nepál však také měl jednoho infikovaného studenta, který se vrátil z Wuchanu hned v době vypuknutí epidemie v Číně. Byl okamžitě léčen na infekční klinice nemocnice Teku v Kathmandu, a propuštěn až po vyzdravení. Tento student byl prozatím prvním a posledním pozitivním případem v Nepálu! A proč? Protože nebyl poslán do domácí karantény! 

Domácí karanténa je nesmysl kvůli kterému kontrolu nad pandemií koronaviru evidentně ztrácíme! Až to česká vláda pochopí, nad koronavirem snad ještě stihne zatáhnout brzdu. Hodiny ale tikají...

Není možné se na domácí karanténu spolehnout: lidé ani v Evropě nejsou všichni etičtí, dost inteligentní, vzdělaní nebo prostě doma karanténu dodržet úplně nedokáží, žijí sami, v různých podmínkách, s jinými nájemníky, rodinou. Rada doktorů v současnosti zní, aby infikovaný člověk s mírnými příznaky zůstal doma aby nezatěžoval kapacitu nemocnic. To znamená, aby přinutil své rodinné příslušníky, podnájemníky či jiné osoby v domácnosti se koronavirem dobrovolně nakazit! Systém, který měl jakože zabránit přetížení nemocnic tím že se nemocní s mírnými příznaky nechávají doma, vlastně vědomě takto produkuje dalších 3-5 druhotně infikovaných lidí v domácnostech těch prvotně infikovaných, kteří už pak skutečně to zdravotnictví za chvíli zatěžovat budou! 

Nekontrolované rozšíření nemoci je všude působeno volným pohybem infikovaných protřednictvím MHD do svých domovů, mezi rodinnými příslušníky, a dalšími kontakty těch lidí s okolím. Nikdo mě nepřesvědčí že alespoň jednou za tu domácí karanténu někdo z těch infikovaných či jejich rodinných příslušníků neskočí pro rohlík nebo sirky do potravin na rohu...! Nepál, Čína a Jižní Korea to pochopili včas a infikované neposílají do domácích karantén jako se dějě v Evropě, včetně Čech!

Když tým čínských odborníků stavějících letiště v nepálské Pokhaře se vrátil v době edpidemie do Nepálu, přestože měli s sebou potvrzení z Číny že mají negativní testy, Nepálci je požádali o absolvování 14-ti denní karantény, a to ne v domácím prostředí, ale v objektu letiště. Podobně, nepálský lékař Dr. Acharya který osobně pomáhal léčit nemocné ve Wuchanu, musel sám jít do oddělené karanténní ubytovny po svém návratu domů!

Žádné výjimky (např. pro přeshraničné zaměstnance!), žádná domácí karanténa. A právě v této jednoduché logice je klíč zvládnutí epidemie! Ekonomické ztráty (vyklizení už beztak prázdných, třeba vysokoškolských kolejí pro karanténu, zabezpeční stravy, lékařské přítomnosti a policie ke hlídání) jsou mnohem menší než ztráty vyplývající z nerozumu jaké teď vidíme v Olomouckém kraji, třeba v Litovli. Proč toto česká vláda neudělala? Bála se porušení občanských svobod? Záchrana hořícícho domu je mnohem náročnější zásah do práv svobod lidí, jak je vidět v Olomouci, než mohla být včasná a flexibilní, od domova oddělená karanténa veškerých lidí s pozitivními výsledky! 

Koukat se na občanské svobody v době kdy nám všem jde o čirý život, není teď na místě. Jediné špatné rozhodnutí "vypustit džina koronaviru z lahve" může mít nenávratné následky. Protože občanská svoboda nakaženého jedince se volně pohybovat mezi jinými může ohrozit základní občanskou svobodu práva na život, zdraví a bezpečí dalších minimálně 3.77 lidí (tzv. číslo R0 koronaviru), což je vysoké číslo!

Takže je načase poučit se z úspěšnějších opatření jiných států, a odložit západo-evropskou namyšlenost, která zatím spíše viru pomáhá než brání.

 

Čína a Jižní Korea: žádná domácí karanténa! Testování a okamžitá izolace podchycených případů!

Na moje doporučení české vládě nikdo neodpověděl. A to přesto že se dozvídám dnes hned z různých zdrojů Číny i Jižní Koreje že koronavirus dokázali potlačit právě důsledným

1, testováním co nejvíce lidí,

2, přesunutím pozitivních pacientů do oddělěných, policií i lékaři hlídaných karanténních prostor, a pokud měli větší potíže, tak do nemocnic.

Dnes moje skromné doporučení panu prof. Prymulovi i panu doc. Maďarovi potvrdil i čínský profesor který léčil nemocné ve Wuchanu, pro čínskou televizi CGTN:

(V 7:43 min. lékař vysvětluje že klíčem bylo rozsáhlé testování, ale pak okamžitá izolace pozitivních případů (evidentně nezávisle na tom jestli poukazovali symptomy), a to v žádném případě ne v domácí karanténě):

 

Kromě čínského lékaře s bohatou zkušeností z Wuchanu také bych uvedla informace z videa Kanadské  televize South Korea praised for handling of COVID-19 outbreak kde paní Tina Park z Canadian Centre for the Responsibility to Protect vysvětluje že Jižní Korea udělala 260 000 testů, zatímco Itálie pouze 73 000. Výsledek testu v Jižní Koreji je za 5-6 hodin, a testy mají 98 procentní přesnost. Nemocné se s výsledkem testu okamžitě kontaktují. Nemocní bez vážných příznaků jsou sice v domácí karanténě, ale vláda pravidelně aktualizuje mapu speciální aplikace dostupné po veřejnost, na které je jasně vidět kde se nemocní v karanténě nachází a tak ostatní lidé se těm místům mají možnost vyhýbat. K lokaci nemocních v karanténě vláda používá technologii GPS, historie kreditních karet anebo záznamů z telefonů. Podle Tiny Parkové tato spolupráce mezi vládou a občany dokázala zamezit dalšímu rozšíření viru. Testování se děje klidně i z auta, a k dispozici je 96 testovacích laboratoří po celé zemi. Testování je nejenom zdarma, ale každý kdo chce mít klid duše, si jednoduše o test na koronavir může požádat.

Tina Parková, jihokorejka která mimo jiné žila i v Itálii zdůrazňuje, že ani sebepřísnější stav nouze nemůže být dostatečně efektivní pokud se nechávají v těch uzavřených městech pohybovat infikovaní lidé dohromady se zatím zdravými. V Itálii se bohužel testuje velmi málo, a tak se i nevědomky infikovaní a neinfikovaní zavírají do stejných oblastí. To samozřejmě virus ještě více rozšíří. Jižní Korea neuzavírala svá města tak přísně, ale vsadila na důsledné testování a okamžitou izolaci pozitivních případů, a otevřenost vlády k občanům ohledně toho kolik lidí a přesně kde je právě v karanténě. 

V Čechách ale lidé marně shání informaci o tom kdo je kde v karanténě v jejich okolí! Je to asi kvůli špatně vykládanému zákonu o ochraně soukromých údajů, kam by přece výjimečná situace ve které už jsme, neměla zapadat. Nemohou přece mít infikovaní lidé v karanténě více práva na soukromí než ty stovky lidí kolem nich práva na život! Toto je nepoměr, a vláda by urychleně měla uzákonit právo každého občana dozvědět se o infikovaných ve svém okolí, třeba i mapovou aplikací typu Jižní Koreje! Nejde o uveřejnění jmen pacientů, ale o možnost ostatných občanů se volně rozhodnout o riziku nakažení.

 

Uzavření hranic buď pro všechny nebo nikomu - povolení cestování pendlérům je nerozum i diskriminace!

Může si někdo myslet že koronavir nesedá na jistou skupinu obyvatel, kteří se nazývají pendléři? Zřejmě takoví lidé existují i ve vládě.  Předevčírem pan Hamáček (Minister vnitra) prohlásil že na žádost Rakouska a Německa se mu povedlo vyjednat s vládou aby české sestry a ošetřovatelky, a další zaměstnanci pracující za hranicemi, mohli nadále volně cestovat přes české hranice tam a zpátky, a to až do 100 km. Zatímco všichni ostatní občané i cizinci překročit hranice ani sem, ani tam nesmějí, anebo pak musejí jít rovnou do karantény. Ale česká sestra, která denně jezdí ošetřovat např. nemocné s koronavirem do Vídně, a pak se vrací ke své rodině u hranic, nějakým záhadným způsobem koronavir, podle vlády, přenášet v žádném případě nemůže! A to ani tehdy pokud Rakousko má nakažených mnohem více než Česko.

A těch českých zaměstnanců pendlérů, jak jsem si našla na stránkách ČT24, je zhruba 50 000! Takže extrémní zpřísnění překročení hranic pro všechny ostatné lidi ne-pendléry, zatímco umožnění 50 000 lidem ty samé přísně střežené hranice legálně denně překročovat, to je když pravá ruka neví co dělá ta levá. Nepamatuji si žádné prohlášení WHO že by zvláštní skupina lidí zvaná pendléři byli nejenom imunní k nákaze koronavirem, ale dokonce i zázračně neschopni virus na druhé přenášet... 

Počet pendléřů kteří jezdí do Německa a Rakouska je podle České televize ČT24 až kolem 50 000.

 

Je logické, že pokud vláda chce život všech občanů uchránit, toto "přátelské vypůjčování" svých zdravotních sester a uklízečů, a dobrovolnické importování koronaviru do státu musí utnout! Pendlérům by měl stát nabídnout, "buď tam anebo tady", ale nependlovat! Jejich rakouští a němečtí zaměstnavatelé by jim měli nabídnout dočasné ubytování. Jinak to bude extrémní nápor na pohraniční policii, která musí vyfiltrovat kdo je ze "speciální kasty" pendlérů a kdo ne. Ale také, těm pendlérům pak stačí ukázat povolení zaměstnavatele a test na koronavir nebude potřebný? To pracovní povolení je nějaké antivirotikum...? Já v tom vidím obrovskou nelogiku na kterou bohužel zbytek občanů brzy může doplatit! 

Takže jsem zde shrnula největší chyby které evropské vlády, včetně té české dělají při opatřeních proti epidemii koronaviru. Vím, protože mám za sebou v životě hodně, že stačí jedno drobné špatné rozhodnutí, a lavina sledů událostí se zastavit nedá. Zkuste prosím proto zabránit další Itálii pokud je ještě čas, a dejte na příklad zmíněných azijských států!

Autor: Zsuzsanna Takács | středa 18.3.2020 12:47 | karma článku: 0 | přečteno: 851x
  • Další články autora
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
Po pohnutém životě v Čechách jsem si odjela vydechnout do Nepálu, kde mě psychopatický vůdce "buddhistické" skupiny přivázal na tři měsíce řetězem ke stromu v džungli. Přežila jsem vlastní smrt, přežila jsem peklo, ale chci se dělit o to co vím o životě a přežití v extrémních situacích, protože mi na Vás všech, lidi, strašně záleží!

Seznam rubrik